Broncode revitalisatie, een dieet voor Uniface® applicaties

Zojuist ben ik geïnspireerd door onze minister van Volksgezondheid Edith Schippers die oproept om onze voeding en levensstijl gezonder te maken.  Wat mij betreft is iedere volgende dag een kans om zaken op te pakken die eerder zijn blijven liggen. Zelf vind ik mij, gegeven mijn leeftijd dan :), best wel in shape. Dus richt ik mijn oproep maar op een software, bijvoorbeeld een dieet voor Uniface® applicaties.

Broncode consumeren

Karakteristiek voor in Uniface® gebouwde applicaties is dat ze zonder uitzondering al jaren bijdragen aan kritische bedrijfsprocessen van organisaties. Feitelijk zijn dit soort applicaties functioneel onsterfelijk.  Een karakteristiek van dit soort applicaties die al lang operationeel zijn, is dat ze lijden aan een vorm van ‘broncode-overgewicht’. Dit komt omdat softwareontwikkelaars zelden de gelegenheid op een balansdag krijgen, wat nodig is om overtollige functionaliteit uit broncode te verwijderen. Dan ontstaat dus vanzelf functioneel vet op het applicatielichaam.

Ervaren, maar ook Fit?

Van deze applicaties die veel kennis van en over de bedrijfsprocessen omvatten, wordt wel verwacht dat ze mee kunnen bewegen met de veranderende vraag en technologische ontwikkelingen. Gelukkig biedt het Uniface® ontwikkelproduct hier wel mogelijkheden voor, dus is een vitale oude dag voor deze applicaties binnen bereik.

Het dieet …

Om je applicatie-conditie op peil te krijgen helpt het als je de applicatie eerst op gewicht brengt. Dit kan plaats vinden door broncode-overgewicht zoals het vet in complexiteit, dubbele en ongebruikte broncode te identificeren. Hierna is het handig als de training wordt gericht op het afvallen rondom de vitale delen. Ervaring leert dat dit meestal maar betrekking heeft op 20% tot 30% van de applicatiebody.

Kom in actie!

Hierbij kom ik op voor de oudere maar maatschappelijk zo van belang zijnde applicaties. Zij hebben ook recht op een vitale oude dag. Als de wereldmacht in handen kan zijn van een pensioengerechtigde die gebruik maakt van de nieuwste technologieën, dan verdienen onze softwarekroonjuwelen zeker een vitale toekomst. Dit in een eco-systeem van nieuwe technologische toepassingen.

Laat uw steunbetuiging ook horen door dit bericht te delen!

Jaco de Vries

 

Jaco de Vries

Jaco de Vries

CEO Omnext

Share This